elemi indulIdén első alkalommal indít előkészítő osztályt a Marosvásárhelyi Református Kollégium, ám az apróságoknak nem a kollégiumnak otthont adó épületben, hanem a Szentgyörgy utcai ingatlanban biztosítanak osztálytermet. 

Az újonnan induló református elemi oktatásnak otthont adó Szentgyörgy utcai épületet néhány évvel ezelőtt kapta vissza a református egyház, ebben egykor a Maros Művészegyüttes próbatermei székeltek, majd az itt kialakított műhelyekben a szomszédos Művészeti Líceum képzőművész diákjainak tartottak gyakorlati órákat.

Miután megszerezték a szükséges jóváhagyásokat, hogy elemi osztály indulhasson a Református Kollégiumban, ahol eddig csak líceumi tagozat működött, a marosvásárhelyi református gyülekezetek kuratóriuma felvállalta, hogy a Szentgyörgy utcai épületben kialakítanak egy osztálytermet. Ehhez azonban az épületet alaposan ki kellett javítani, ugyanis nagyon rossz állapotban volt, a mennyezete beomlott.

Papp Béni református lelkipásztor, kuratóriumi elnök lapunknak elmondta, egyelőre az épület egy részét javították ki, az utca felőli részt, valamint a tetőzetet hozták rendbe a tíz marosvásárhelyi református gyülekezet közös hozzájárulásával. Az épületrészt, ahol az előkészítő osztály tantermét alakítják ki, két holland segélyszervezet anyagi támogatásával újították fel. E segélyszervezetek fő tevékenysége a református oktatás felkarolása. A lelkész szerint a munkálatok már a vége felé járnak, a festés, a mosdók csempézése zajlik, és ha egy kicsit megkéstek is, iskolakezdésre mindenképpen elkészül az épület. – Reményeink szerint fokozatosan sikerül kiépíteni Marosvásárhelyen a református elemi oktatást – jegyezte meg Papp Béni. Egyelőre, első lépésben, előkészítő osztály indul, 25 kisgyerekkel.

Megtudtuk, hogy a Szentgyörgy utcai épület főút felőli részén egy helyiséget az egyik marosvásárhelyi pékségnek adtak bérbe, ahol keresztyén szellemben üzemelő cukrászdát nyitnak, itt kellemes környezetben egyházi folyóiratokat lehet majd böngészni sütemény és tea mellett.

Menyhárt Borbála
Népújság