Az RMDSZ felkarolja a református egyházkerület által a marosvásárhelyi önkormányzattal kezdeményezett bérleti szerződésre és ingatlanfelújítási pályázat benyújtására vonatkozó tárgyalásokat. Az uniós fejlesztési pályázaton a középiskolának otthont adó épület csakis úgy vehet részt, hogy a polgármesteri hivatal és református egyház partneri kapcsolatot alakít ki. Hosszú távon, legalább tizenöt éves bérleti szerződés biztosítaná a Bolyai Farkas Elméleti Líceum létét, fejlődését.

Peti András alpolgármester, az RMDSZ városi szervezetének elnöke és Brassai Zsombor megyei elnök a szimbolikus értéket képviselő oktatási intézmény jelenéről és jövőjéről tanácskoztak a középiskola igazgatójával, az egyház képviselőivel valamint a civil szféra azon képviselőivel, akik nagy tapasztalattal rendelkeznek hasonló pályázatok kivitelezésében. A tanácskozáson részt vett Illés Ildikó főtanfelügyelő-helyettes, Bálint István, a Bolyai líceum igazgatója, Haller Béla városi tanácsos, az RMDSZ városi szervezetének oktatásügyi alelnöke, Gál József, a Református Kollégium iskolalelkésze, Benedek Zsolt, a Református Kollégium aligazgatója, Bors István és Gogolák Zsolt, a Multinvest Kft. vezetői valamint Jakab István, a kolozsvári székhelyű Erdélyi Református Egyházkerület által megbízott ügyvezető.

„Mindent meg kell és meg is fogunk tenni annak érdekében, hogy a magyarság e szimbolikus értékét képviselő oktatási intézménye nem csak az oktatás minőségének szempontjából legyen Erdély legjobb magyar iskolája, hanem infrastrukturális szempontból is megfeleljen ennek a státusnak. A diákok számára korszerű környezetet kell teremteni” – mondta Peti András, Marosvásárhely alpolgármestere.

A református egyház képviselői elmondták, hogy amennyiben sikerül megkötni a hosszú távú bérleti szerződést a helyi önkormányzattal, akkor felvállalják a pályázati anyag megírását és előkészítését. A csíkszeredai Márton Áron Gimnázium felújítási projektjét vezető Multinvest Kft. képviselői szerint a pályázat által akár ötmillió eurót is sikerülhet megnyerni.

„Fontos, hogy az RMDSZ és az egyházkerület összehangolt stratégiát alakítson ki annak érdekében, hogy e kezdeményezés megvalósuljon. Azt gondolom, hogy a mai tanácskozás ennek a precedense” – nyilatkozta Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke.

RMDSZ Maros megyei szervezet, sajtóiroda