reformatus iskola img 3699 bVarázspálca nem volt, így kitartó, szakértői munka eredményeképp újult meg a marosvásárhelyi református egyházak által visszakapott Szentgyörgyi utcai ingatlan. Pár éve még a Maros Művészegyüttes székháza volt, ősztől azonban a Marosvásárhelyi Református Kollégium előkészítő osztályosai  népesítik majd be.

A Maros Művészegyüttes táncosai, zenészei által próbateremként, a művészeti líceum diákjai által műhelyként használt épületet pár éve kapták vissza a marosvásárhelyi református gyülekezetek. Akkorra az épület tetőszerkezete részben beomlott, a termek beáztak, az udvar elhanyagolt volt, a visszakapott épület csak halvány, elhasznált mása volt az eredetinek, amelyet államosítottak.

Iskolakezdésre kész lesz az épület

A régi/új tulajdonos, a marosvásárhelyi református gyülekezetek kuratóriuma úgy döntött, hogy az épületet felújítja, s egy részébe befogadja a Református Kollégium elemi osztályát. A kuratórium elnöke, Pap Béni cserealji református lelkész a Székelyhon.ronak elmondta, nagy lendülettel dolgoznak az épületen, hogy iskolakezdésre kész legyen. „A napokban kaptunk jelentős anyagi támogatást két holland szervezettől, ez nagy segítséget jelentett. Az elemi református iskola fejlesztésére alkalmas épületrész már készen van, itt tudjuk fogadni az előkészítő osztályosokat. Azonkívül kész van a gondnoki lakásként szolgáló épületrész is. Jó hír, hogy a utca felöli helyiséget bérbe adtuk a TimKo pékségnek, ott egy keresztyén cukrászdát, teázót fognak nyitni. Örömmel mondhatom, hogy a pékség nagyon nyitott volt, tervek szerint keresztyén folyóiratokat, könyveket is lapozgatni lehet náluk, s az Ama Deus  – Isten szeretete nevű helyiség találkozók helyszínéül is szolgál majd. Az épületben lesz még egy másik rész, amelyet szintén kereskedelmi célokra fogunk kiadni, hiszen az épületegyüttes fenntartáshoz bevételre van szükség” – mondta Pap Béni lelkész, akinek gyülekezete fogadta be a nagy népszerűségnek örvendő marosvásárhelyi református óvodát.

Túljelentkezés volt

A Marosvásárhelyi Református Kollégium tanári közösségében már évek óta megfogalmazódott az a természetes igény, hogy a folytonosság jegyében elemi osztályokat is indítsanak. S bár a tanfelügyelőség vezetősége sokáig, gyermekhiányra hivatkozva nem akarta jóváhagyni az előkészítő osztály beindítását, végül a Református Kollégium megkapta az engedélyt. Mint Benedek Zsolt aligazgatótól megtudtuk, a Református Kollégium előkészítő osztályának meghirdetésekor kétszeres túljelentkezés volt, de mivel jó ideig – a bürokrácia miatt – bizonytalan volt az osztályindítás, a gyerekek egy része lemorzsolódott. Szeptemberben 25 kisdiákkal indul a Református Kollégium elemi tagozata, s a tervek szerint folyamatosan fejleszteni fogják az osztályok számát. 

Ottjártunkkor az épületben a szakemberek a gerendákat ácsolták, fürdőket újítottak fel és vakoltak. De a kisdiákok részére előkészített termeket már kifestették, helyére került a padló is, csak egy alapos nagytakarításra van szükség, és máris hozhatják a padokat, asztalokat. Sikerült igazán otthonos, barátságos helyet teremteni a kis refiseknek.

Simon Virág
Vásárhelyi Hírlap