Református Kollégium

A Csillagpont egy református ifjúsági találkozó amelyet ez évben július 25-29 között Debrecenben rendeztek meg gondos előkészületekkel. Aki nem hallott még róla, úgy gondolom rengeteg jóról maradt le, hiszen ez nem amolyan konzervatív „ülünk és imádkozunk” típusú dolog, amit a mai fiatalok annyira kerülnek, és nem is csoda hiszen nem ez kéne legyen a reformátusok, de önmagában a keresztyének magatartása. Garantálom, aki a közeljövőben, ami a Csillagpontot illetően 2019 nyarán lesz, de a “kistestvér”, a Válts irányt már jövőre megrendezésre kerül, esélyt ad maga számára és akár csak egy napra is betekint e színes találkozó, fesztivál kulisszái mögé, nem bánja meg!

Bővebben: Csillagponton járt a Refi színpad

Adod-e önmagad?! címmel szervezte meg a marosszentgyörgyi Shalom ifjúsági csoport az első csendes napját október 1- én. 10 órai kezdettel nyitották meg az alkalmat a szervezők, ennek keretében került sor az áhítatra is. Isten szavait a helyi lelkipásztor, Becsky Eőrs közvetítette az egybegyülteknek.

Ezt hamarosan követte Katona Zsolt előadása, aki szó szerint leleplezte az álarcainkat. Közvetlen stílusban leplezte le, hogy milyen fajta álarcok vannak és miért, milyen élethelyzetben rejtjük el magunkat a környezetünk elől. Sokak szerint a legtöbb üzenetet hordozó mondata: " Inkább lenni mint látszani". Az előadás mondanivalóját kiscsoportokban is átbeszélték a jelenlevők, ezzel is jobban megismerve egymás álarcait.

Az alkalmat a református egyház Reménység kórusa is megtisztelte három dicsőítéssel, majd a nap fénypontját a Marosvásárhelyi Református Kollégium diákszínjátszó csoportja, a Refi Színpad Arc az álarc mögött című improvizációs előadása jelentette. Az egybegyűltek “tükörbe” nézhettek, humoros és komoly pillanatok kavalkádjában ismerhették fel az élet álarcait. “Mindannyian egy cipőben járunk.” – hangzott el az előadást követő beszélgetésen egy néző szájából…

Végül előkerültek a finomabbnál finomabb szendvicsek, sütemények, no meg a frissítő menta tea és a gözölgő fekete kávé. A szeretetvendégség alatt bizony volt miről beszélgetni.

A csendes napot köszönetnyilvánítással, Istennek hálát adva az alkalom áldásosságáért, mosolygós arccal zártuk le. De ígérjük, ha a jó Isten is úgy szeretné, akkor tavasszal újra megrendezzük!

Becsky Panna,

 

XI. beta 

szinjatszo plakatSzombaton, 2014. november 22-én a IX. Színjátszó Találkozó egyik vendége lesz a Református Kollégium diákszínjátszó csoportja.

2012 őszén a Református Kollégium jókedvű tanári csapatába kerülve színjátszó csoport kezdeményezésén törtem a fejem. Beszédtechnika, mozgás, improvizáció, játék, fantázia- és személyiségfejlesztő gyakorlatok – szólt a hírdetés, és máris összeállt egy lelkes csapat. Órák után sokszor könnyesre kacagva magunkat dolgoztunk. Mert munka volt ez a javából. Tavasszal már vonaton ültünk a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Kollégium által szervezett vetélkedőre, melyen a dramatizált novelláinkkal szép eredményeket értünk el. A hosszú úton a keresztelőnket is megtartottuk: az eReSZ-nek kódolt Refi Színpadot fogadta el a többség.

Bővebben: A színjátszó csoport története

szinjatszo kor meghivo
Szeretettel várunk minden Refis diákot PÉNTEKENként, órák után (2 körül) a 76-os teremben, ahol beszédtechnikai, improvizációs, koncentrációs, fantázia– és személyiségfejlesztő gyakorlatokkal szórakoztatjuk egymást, miközben

- jelenetekkel készülünk különböző alkalmakra (október 23., karácsony vagy március 15., illetve az éppen meghirdetett vetélkedőkre)

- egy nagyméretű előadást varázsolunk színpadra (a 2013-2014-es tanév terve Szörényi Levente — Bródy János István, a király című rockoperája a Szilágyi Mihály tanár úr által összeállított és rövidített változatban)

A csoport szellemi irányítója: 
Márton Csilla magyar tanár

Bővebben: Indul a Refi diákszínjátszó csoportja