Ezzel a címmel szervezte iskolánk 2019. április 1-5 között az „Élet Európában határok nélkül” nevet viselő Erasmus+ projekt negyedik találkozóját.

A találkozó célja az volt, hogy tudatosítsa a résztvevőkben, a zene összeköti Európa országait, ugyanakkor rávilágítson arra is, hogy a nemzetek, nemzetiségek sokféleségének köszönhetően mennyire eltérő is a zenei kultúra a különböző országokban. A zene nem csak akusztikus jelenség, különös hatása van ránk, befolyásolja közérzetünket, összetartásra és elfogadásra indít.

„Aki zenével indul az életbe, bearanyozza minden későbbi tevékenységét, az életnek olyan kincsét kapja ezzel, amely átsegíti sok bajon. A zene tápláló, vigasztaló elixír, és az élet szépségét, s ami benne érték, azt mind meghatványozza.”- vallja Kodály Zoltán és vele együtt mi is.

Bővebben: Európa a zene színpadán

Hosszú, de élménydús nap elébe néztünk.

Az orscholzi iskola 7. osztálytól már széles körben készíti fel a diákokat a szakmai életre, hisz vallják, hogy a pályaválasztásnak az iskolában kell kezdődnie. Nyolcadik osztályban minden tanulónak egy gyakorlatozó helyet kell választania, ahol 3 héten keresztül betekintést nyernek az adott szakmába.

Egy óvodai, egy virágkertészeti és egy fodrászi gyakorlatról hallhattunk személyes beszámolókat.  Személyes beszámolójukban kitértek a diákok a legfontosabb információkra: bemutatták röviden a gyakorlatozó helyet, mindennapi teendőiket, munkaidőket, bérezési lehetőségeket, tanácsokat adtak illetve megosztották személyes következtetéseiket. Sokan egy ilyen rövid gyakorlat által is rájönnek arra, hogy szeretnének-e továbbra is abban a szakmában maradni vagy sem.

Bővebben: Erasmus+: Schengen 2.0 – Orscholz – C3 – 4 nap

A németországi találkozó harmadik napját gyárlátogatással kezdtük. Hódmezővásárhelyen és Krosnóban is meglátogattuk a világhírű Villeroy&Boch porcelán és kerámia gyárat. Itt sem maradhatott ki ennek a gyárnak a látogatása, főleg hogy a gyár központja Mettlach, amelytől pár kilométerre voltunk csak.

A gyár látogatását egy tanulmányi műhelyben kezdtük, ahol egy mester bemutatta röviden a műhely rendeltetését. Volt alkalmunk látni, amint fiatalok, köztük nemcsak európaiak, elsajátítják a mesterség fortélyait, aminek következtében alkalmazva lesznek a gyárban.  

Bővebben: Erasmus+: Schengen 2.0 – Orscholz – C3 – 3 nap

Az Erasmus+ programunk harmadik találkozójának második napján Németország legrégebbi városába látogattunk el, Trierbe.  A római korból származó Porta Nigra előtt volt a találkozónk az idegenvezetőinkkel, akik két csoportra osztottak szét minket. A szétosztást követően a Református Kollégium csapata a hódmezővásárhelyiekkel együtt indult útnak Trier városának a felfedezésére.

Mielőtt elindultunk a Porta Nigra elől, idegenvezetőnk kihangsúlyozta, hogy a városnak van a leghosszabb dokumentált története, hiszen Kr. e. 16-ban volt alapítva Augustus római császár által. 

Bővebben: Erasmus+: Schengen 2.0 – Orscholz – C3 – 2 nap