Hosszú, de élménydús nap elébe néztünk.

Az orscholzi iskola 7. osztálytól már széles körben készíti fel a diákokat a szakmai életre, hisz vallják, hogy a pályaválasztásnak az iskolában kell kezdődnie. Nyolcadik osztályban minden tanulónak egy gyakorlatozó helyet kell választania, ahol 3 héten keresztül betekintést nyernek az adott szakmába.

Egy óvodai, egy virágkertészeti és egy fodrászi gyakorlatról hallhattunk személyes beszámolókat.  Személyes beszámolójukban kitértek a diákok a legfontosabb információkra: bemutatták röviden a gyakorlatozó helyet, mindennapi teendőiket, munkaidőket, bérezési lehetőségeket, tanácsokat adtak illetve megosztották személyes következtetéseiket. Sokan egy ilyen rövid gyakorlat által is rájönnek arra, hogy szeretnének-e továbbra is abban a szakmában maradni vagy sem.

Bővebben: Erasmus+: Schengen 2.0 – Orscholz – C3 – 4 nap

A németországi találkozó harmadik napját gyárlátogatással kezdtük. Hódmezővásárhelyen és Krosnóban is meglátogattuk a világhírű Villeroy&Boch porcelán és kerámia gyárat. Itt sem maradhatott ki ennek a gyárnak a látogatása, főleg hogy a gyár központja Mettlach, amelytől pár kilométerre voltunk csak.

A gyár látogatását egy tanulmányi műhelyben kezdtük, ahol egy mester bemutatta röviden a műhely rendeltetését. Volt alkalmunk látni, amint fiatalok, köztük nemcsak európaiak, elsajátítják a mesterség fortélyait, aminek következtében alkalmazva lesznek a gyárban.  

Bővebben: Erasmus+: Schengen 2.0 – Orscholz – C3 – 3 nap

Az Erasmus+ programunk harmadik találkozójának második napján Németország legrégebbi városába látogattunk el, Trierbe.  A római korból származó Porta Nigra előtt volt a találkozónk az idegenvezetőinkkel, akik két csoportra osztottak szét minket. A szétosztást követően a Református Kollégium csapata a hódmezővásárhelyiekkel együtt indult útnak Trier városának a felfedezésére.

Mielőtt elindultunk a Porta Nigra elől, idegenvezetőnk kihangsúlyozta, hogy a városnak van a leghosszabb dokumentált története, hiszen Kr. e. 16-ban volt alapítva Augustus római császár által. 

Bővebben: Erasmus+: Schengen 2.0 – Orscholz – C3 – 2 nap

2018. november 5-9 között a Marosvásárhelyi Református Kollégium négy diákja (Nagy Ágota Aliz – a XI alfa osztály tanulója, Urbán Rudolf  és Simon Dorottya – mindketten a  XI beta osztályból, illetve Ábrám Zsuzsa – a X beta osztály tanulója) és  három tanára (Sikó Judith tanárnő – projektvezető, Kolozsvári Szilárd és Benedek Zsolt tanár úrak) a németországi orscholzi iskolában részt vett az Erasmus+ „Schengen 2.0 – Élet Európában határok nélkül” program harmadik találkozóján. 

 

Bővebben: Erasmus+: Schengen 2.0 – Orscholz – C3 – 1 nap