Din luna septembrie 2017 Liceul Vocațional Reformat participă la proiectul Erasmus+, care se derulează pe o durata de trei ani și la care iau parte și alte patru școli din străinătate: Școala „Ian Szczepanik” - Krosno, din Polonia, Gimnaziul și Școala Generală „Németh László” din Hódmezővásárhely – Ungaria, Școala Privată „Saint-Anne” din Varades – Franţa  și, nu în ultimul rând, Școala din Orscholzi, Germania, coordonatorul proiectului.

Acest proiect internațional poartă numele de  „Schengen 2.0. Leben in Europa ohne Grenzen” (Europa fără granițe) și se desfășoară în limba germană. Scopul proiectului este schimbul de opinii între elevii celor cinci instituții/școli,  în ceea ce privește necesitățile Europei unite referitoare la: integrarea refugiaților, schimbul de opinii pe mai multe arii culturale, transmiterea sentimentului de solidaritate.

 

Proiectul se împarte pe diferite procese de activitate, pe diferite teme și pe diferite întâlniri între țările participante. Astfel, se vor derula cinci întâlniri. În fiecare an școlar vor avea loc două întâlniri, iar ultima va avea loc în anul școlar 2019-2020, în Franța. Conținutul acestor întâlniri se  referă la istoria UE, la Convenția „Schengen”, conceptul de graniță, muzica și artele plastice, orientare/ îndrumare în carieră, piața muncii.

Numele de „Schengen 2.0” nu este o coincidență, este în legătură directă cu ideea de Spațiu Schengen și procesul acestuia. Acest proiect, la nivelul liceenilor, încearcă să demonstreze că Schengen este o oportunitate importantă și valoroasă. Elevii pot interpreta fapte și își dezvoltă competența de argumentare și persuasiune. Elevii din partea de Est și Vest a Uniunii Europei își pot împărtășii viziunile și se pot considera membri ai UE.

Valorile și avantajele pe care proiectul încearcă să le evidențieze sunt solidaritatea, toleranța și prieteniile dintre diferite națiuni, precum și ideea de Europă unită. Deoarece ar fi imposibil de discutat doar dintr-un punct de vedere, această temă trebuie văzută și abordată în context, fiind necesară dezbaterea ei din perspectivă internațională.

Programul prevede cinci întâlniri în statele școlilor participante. În fiecare an se vor organiza întâlniri, ultima întâlnire va avea loc în anul școlar 2019-2020 în Franța.

Între 20-24 noiembrie 2017 patru elevi ai școlii noastre (Szabó Iringó din clasa a IX-a, Urbán Rudolf și Neagoi Bernadett din clasa a X-a, Cucui Orsolya din clasa a XI-a) și doi profesori (Benedek Zsolt și Sikó Judith) au participat la prima întâlnire în Ungaria, în localitatea Hódmezővásárhely. Tema acestei întâlniri a fost: istoria Europei, cercetarea și expunerea documentelor istorice, vizitarea muzeelor și a bazelor de apărare a graniţei.