Din luna septembrie 2017 Liceul Vocațional Reformat participă la proiectul Erasmus+, care se derulează pe o durata de trei ani și la care iau parte și alte patru școli din străinătate: Școala „Ian Szczepanik” - Krosno, din Polonia, Gimnaziul și Școala Generală „Németh László” din Hódmezővásárhely – Ungaria, Școala Privată „Saint-Anne” din Varades – Franţa  și, nu în ultimul rând, Școala din Orscholzi, Germania, coordonatorul proiectului.

Acest proiect internațional poartă numele de  „Schengen 2.0. Leben in Europa ohne Grenzen” (Europa fără granițe) și se desfășoară în limba germană. Scopul proiectului este schimbul de opinii între elevii celor cinci instituții/școli,  în ceea ce privește necesitățile Europei unite referitoare la: integrarea refugiaților, schimbul de opinii pe mai multe arii culturale, transmiterea sentimentului de solidaritate.

 Proiectul se împarte pe diferite procese de activitate, teme și pe diferite întâlniri dintre țările participante. Astfel, se vor derula cinci întâlniri. În fiecare an școlar vor avea loc două întâlniri, iar ultima va avea loc în anul școlar 2019-2020, în Franța. Conținutul acestor întâlniri se  referă la istoria UE, la Convenția „Schengen”, conceptul de graniță, muzica și artele plastice, orientare/ îndrumare în carieră, piața muncii. Toate aceste teme și conținuturi se realizează prin workshop-uri și vizitarea anumitor fabrici. Elevii realizează interviuri, chestionare, calendare, iar rezultatele din fiecare țară sunt comparate, se trag concluziile și se participă la videoconferințe.

Săptămâna trecută, între 19-25 noiembrie s-a desfășurat prima întâlnire în Ungaria. Gimnaziul și Școala Generală din Hódmezővásárhely i-a primit pe cei patru elevi (Szabó Iringó din clasa a IX-a, Urbán Rudolf și Neagoi Bernadett din clasa a X-a, Cucui Orsolya din clasa a XI-a) și pe cei doi profesori (Benedek Zsolt și Sikó Judith) ai Liceului Vocaţional Reformat din Tîrgu Mureș, precum și pe reprezentanții celorlalte patru școli străine.

Elevii au ținut prezentări despre antecedentele UE, despre beneficiile și avantajele UE, despre instituțiile UE, despre confruntările UE, despre spațiul Schengen, despre situația migranților și despre posibilitățile integrării acestora. S-a organizat expoziția pașapoartelor vechi, a vizelor si a permiselor de ședere permanentă. A fost o experiență interesantă vizitarea bazei Detaşamentului de grăniceri  și lângă acesta, situată la 500 de metri, baza de închidere a Frontierei din localitatea Kelebia. Prezentările locotenentului-colonel Somogyi Zoltán și a generalului de brigadă Dr. Ruszin Romulusz ținute în limba germană și engleză au ajutat la informarea elevilor asupra sarcinilor brigadei de apărare națională, asupra rolului lor în apărarea națiunii și în susținerea păcii. Au prezentat procesul de migrație și au încercat să argumenteze necesitatea închiderii frontierei verzi cu sârmă ghimpată.

Prin vizitarea atelierului de olărit al maistrului Ambrus Sándor și a prestigioasei fabricii de ceramică Villeroy&Boch, elevii au avut prilejul de a vedea procesul fabricării produselor internaționale. O altă oportunitate dintre cele numeroase care au fost oferite,  a fost vizitarea Muzeului „Emlékpont” (Punctul amintirilor), unde sunt prezentate, prin cele mai recente tehnologii  de expoziție, evenimentele care au avut loc în ultimii cincizeci de ani în Ungaria.

După așezarea acestor temelii istorice, în 2018 școlile se vor întâlni în Polonia și vor dezbate multiculturalitatea spațiului Carpatic.