Az Erasmus+: „Schengen2.0” lengyelországi találkozó záróakkordja a lenyűgöző Krakkó, az egykori királyi város meglátogatása volt. A lengyelországi nemzetek sokszínűségének az egyik  példája a krakkói zsidó negyed. Látogatásunkat Schindler gyárának a megtekintésével kezdtük.  Oskar Schindler neve bizonyára sokaknak ismerősen cseng az 1993-ban forgatott, Schindler listája című filmből. Spielberg dokumentarista stílusú alkotása a szudétanémet gyáros és üzletember igaz történetét meséli el, aki a második világháború alatt mintegy 1200 zsidót foglalkoztatott zománcedény gyárában, ezáltal megmentve őket a haláltól. Személyisége és alakja ambivalens képet mutat a kettősség miatt, amit az okozott, hogy egyszerre volt élvhajhász, cinikus, náci kollaboráns, másrészt, önzetlen, emberbarát és bátor férfi. A gyárban tett idegenvezetéses látogatás során megtudtuk, hogy Schindler a német hadsereg részére gyártott fazekakat és serpenyőket.

 Kezdetben főleg lengyeleket foglalkoztatott, majd a költségek csökkentése miatt egyre több zsidót alkalmazott a krakkói gettóból, akik olcsó és megbízható munkaerőnek bizonyultak. Abban az időben, mintegy 56 000 zsidó élt a városban, de a gyárban sokkal jobb életkörülmények uralkodtak, mint a gettóban, a zsidókat nem bántották és nem ölték meg, sőt Schindler felesége még egy titkos kórházat is kialakított a gyáron belül, Schindler pedig rengeteg pénzt költött élelmiszerre és gyógyszerekre.

A gyárban berendezett kiállítás címe "Krakkó náci megszállás alatt 1939-1945." A 45 kiállító termet végigjárva különböző témakörök mentén ismerhettük meg a háborút 1939-ben, a krakkói zsidók sorsát, a mindennapi életet és a családok helyzetét a megszállás alatt, a gyárat, a benne élő és dolgozó embereket, a földalatti ellenállást. Sétálhattunk a macskaköves utcán, felszállhattunk a villamosra, beléphettünk egy bérházba, egy lakásba, fodrászüzletbe, ülhettünk a pályaudvaron, miközben a film és rádiófelvételek, fotók, multimédiás prezentációk, levéltári dokumentumok tárták elénk még szemléletesebben a történelmet.

 

A gyár látogatása után egy rövid sétát tettünk a zsidó negyedben, majd Krakkó központjába mentünk.

A régi, macskaköves utcákon sétálgatva, a belvárosban a Mária-templomot, Posztócsarnokot csodálva egybefonódott a múlt és jelen, Európa régen és ma.

 A projekt következő állomása Németország, ahol majd ez év novemberében újra találkozik az öt ország diákcsapata. Addig is maradnak a hasznos tapasztalatok, gazdag és szép élmények.