2018. november 5-9 között a Marosvásárhelyi Református Kollégium négy diákja (Nagy Ágota Aliz – a XI alfa osztály tanulója, Urbán Rudolf  és Simon Dorottya – mindketten a  XI beta osztályból, illetve Ábrám Zsuzsa – a X beta osztály tanulója) és  három tanára (Sikó Judith tanárnő – projektvezető, Kolozsvári Szilárd és Benedek Zsolt tanár úrak) a németországi orscholzi iskolában részt vett az Erasmus+ „Schengen 2.0 – Élet Európában határok nélkül” program harmadik találkozóján. 

A fogadó iskola képviselete mellett még négy országból voltunk jelen diákok és tanárok, képviselve volt Lengyelország, Franciaország, Magyarország, illetve miáltalunk Románia. Az Erasmus+ program harmadik találkozojának témája a munkaerőpiac volt az Európai Unióban.

  

Az első nap az iskola egyik előadótermében indult, ahol egy kis ünnepi műsorral fogadták vendégeiket a németországi diákok. Miközben egy kisfilm segitségével bemutatták az iskola életét, a zene világához közel álló diákok modern zeneszámokat adtak elő és végül egy saját kompozicióval  fejezték be kis koncertjüket.

Ezt követően az iskola igazgatója köszöntötte a vendégeket kiemelve a fontosságát annak, hogy végre megszületett az európai polgár, amelyek mindannyian azok vagyok. Elmesélte, hogy akkoriban amikor még gyerek volt, annak ellenére, hogy a hármas határ (Németország, Franciaország és Luxembourg) mellett nőt fel, gondot jelentett az, hogy még léteztek határok, külön pénznem. De napjainkban ezek már megszüntek, szabadon mozoghatunk, örvendhetünk egymásnak, barátaink lehetnek Európai bármely országában, akikkel bármikor találkozhatunk, mint a jelen programban résztvevő diákok és tanárok is egyaránt. Hiszen az Erasmus+ megadta azt a lehetőséget, hogy barátságot kössenek egymással öt különböző ország diákjai és tanárai.

A köszöntések után az orscholzi iskolában tanuló sziriai menekült diákok egy része beszélt nekünk arról, hogy miért is kellett a háború elől elmenenkülniük az otthonukból, hogy miben segitette őket a német állam, amiért hálásak neki és megpróbálnak mindent megtenni azért, hogy beilleszkedjenek az új hazájuk társadalmába.

A továbbiakban az öt ország diákjai power pointos bemutatókon keresztül a program témáját, az Európai Unió munkaerőpiacát mutatták be egyen-egyenként, kitérve minden ország sajátosságaira. Ezen belül beszéltek a hagyományos mesterségekről, amelyek már alig találhatóak meg, a legkeresettebb, illetve a kevésbé keresett szakmákról napjainkban, a nő és a férfi egyenjógúságáról a munkaerőpiacon, a munkanélküliségről. Rengeteg új információval gazdagodtunk mindannyian. Meglepve tapasztalatuk az Unión belüli különbségeket, illetve hasonlóságokat a munkaerőpiacon.

 

Ezt követően egy plakátot kellett késziteni, amely a fodrász szakmát kellett bemutassa mind az öt résztvevő országban.

A plakátok bemutató pannokra lettek elhelyezve, majd egyenként mutatták be diákjaink a fodrász szakmai fejlődését.

 

A bemutatók után a Saar folyó kanyarulatához látogattunk el, a Saarschleife óriási hajtűkanyarulatához.

 

A délutánt a diákok a fogadó diákokkal együtt töltötték el. A pedagógusok egy rövid látogatást tettek Saarburg városába, ahol megtekintettük a luxemburgi grófok által épitett várat.

Tartalmas volt az első napja az Erasmus+ program németországi találkozójának. Tartalmas hétnek néztünk is elébe. De lényegében ezért jöttünk...