Az Erasmus+ programunk harmadik találkozójának második napján Németország legrégebbi városába látogattunk el, Trierbe.  A római korból származó Porta Nigra előtt volt a találkozónk az idegenvezetőinkkel, akik két csoportra osztottak szét minket. A szétosztást követően a Református Kollégium csapata a hódmezővásárhelyiekkel együtt indult útnak Trier városának a felfedezésére.

Mielőtt elindultunk a Porta Nigra elől, idegenvezetőnk kihangsúlyozta, hogy a városnak van a leghosszabb dokumentált története, hiszen Kr. e. 16-ban volt alapítva Augustus római császár által. A továbbiakban tudatta velünk, hogy jelenleg a város nagyon fontos szerepet játszik a régió gazdaságában, hiszen a hármas határ (Luxemburg – Németország – Franciaország) közelsége miatt a QuattroPole városszövetség tagja és Saar-Lor-Lux(Saar-vidékLotaringiaésLuxemburgRajna-PfalzVallónia) régió együttműködésben az egyik legfontosabb városnak számít. Ilyen téren az európai uniós együttműködésben példaértékű.

 

A város történetének a bemutatása után elindultunk megnézni a város jellegzetes műemlékeit, épületeit. Ezen belül a város központjában sétáltunk és meglátogattuk többek  között a zsidó negyedet, a Szent Péter – dómot, amely Németország legrégebbi temploma, a Miasszonyunk-templomát, amelyet a legrégebbi gótikus templomnak tartanak Németországban.

 

Délután kulturális programon vettünk részt az orscholzi Cloef Atrium kulturális központban. Ezen belül egy festménykiállításon vettünk részt, amelyen a hódmezővásárhelyi iskola művésztanárai, Zoltai Attila és Bozsér Zsolt, állítottak ki saját műveiket.

Az estet egy koncert zárta, amelyen a művészek megmutatták, hogy nem csak a színek és az ecsetek világában tudnak nagyot alkotni, hanem a zene területén is megtudják örvendeztetni a közönséget.