A németországi találkozó harmadik napját gyárlátogatással kezdtük. Hódmezővásárhelyen és Krosnóban is meglátogattuk a világhírű Villeroy&Boch porcelán és kerámia gyárat. Itt sem maradhatott ki ennek a gyárnak a látogatása, főleg hogy a gyár központja Mettlach, amelytől pár kilométerre voltunk csak.

 

A gyár látogatását egy tanulmányi műhelyben kezdtük, ahol egy mester bemutatta röviden a műhely rendeltetését. Volt alkalmunk látni, amint fiatalok, köztük nemcsak európaiak, elsajátítják a mesterség fortélyait, aminek következtében alkalmazva lesznek a gyárban.  Megismerkedtünk  különböző gépekkel, robotokkal, amelyek segítenek a munkásoknak, hogy gyorsabb ütemben minél nagyobb termelést érjenek el.

A műhely meglátogatása után a mettlachi polgármesteri hivatalba látogattunk, ahol a polgármester köszöntött minket. Kihangsúlyozta a fontosságát annak, hogy egy közös Európában csak akkor tudunk előre haladni, ha mindenki elfogadja a másikat. Ez a jelentősége ennek a programnak is. Lehetőséget ad megismerni egymást, barátságokat kötni. A továbbiakban pedig bemutatta nekünk a régió turisztikai potenciálját, Saarland  történelmi és természeti nevezeteségeit.

 

A polgármesteri hivatalból visszatértünk a Villeroy&Boch porcelán és kerámia gyárba, ahol végigvezettek minket a gyár múzeumán. Itt lehetőségünk volt látni mindazt, ami a gyárban történik, a történetétől kezdve egészen a végtermékek széles skálájáig.

 

A múzeumból átvezettek minket a gyár adminisztratív részének a dísztermébe, ahol megismehetük a történetét, a kezdetektől egészen napjainkig. Itt tudtuk meg azt is, hogy a lugosi Mondial gyár is a Villeroy&Boch tulajdona.