2019. május 18-án, hajnali 02:00-kor megkezdtük utunkat Magyarországra, Debrecenbe. Busszal haladva, az utazás időtartama 6 órának bizonyult. Isten segítségével, reggel 08:00 órára sikeresen megérkeztünk. Utazásunk oka, a Magyar Református Egység Napján való részvétel volt.

 

A Kossuth Téren, délelőtt 10:00 órától kezdetét vette a Református Egység Nap ünnepélyes megnyitója. 10:40-kor iskolánk, a Marosvásárhelyi Református Kollégium kórusa (Sola Gratia) a Kárpát-medencei kórustalálkozó alkalmából fellépett a Debreceni Kistemplomban, a magyar reformátusság hitbeli képviselőjeként. Itt együtt dicsőíthettük és magasztalhattuk Istent, a többi kórus társaságában. Kiváltságosnak éreztük magunkat, hogy mint meghívott egyedüli ifjúsági kórus részt vehetünk egy ilyen fontos eseményen.

 

Az ünnepély után, a Debreceni Református Kollégium szervező diákjai elvezettek minket, a Dóczy Gimnáziumba, ahol egy kis pihenő után ellátogattunk a Szabó Magda emlékházba. Az írónő csodálni való személyét megidézte az ottani műveinek látványa, amelyek mellett régi bútorokat, fényképeket és személyes, megőrzött tárgyakat figyelhettünk meg, valamint feltüntetett idézeteket olvashattunk műveiből.

Az emlékház meglátogatása után, az Agora Tudományos Élményközponthoz mentünk, ahol fantasztikus kiállítások, bemutatók részesei lehettünk, ezáltal megismerve életünk alapvető csodáit: az Univerzumot, a Naprendszert, a Hold rejtélyes tulajdonságait, egy kisfilm által, és az elektromosságot. Kipróbálhattuk kreativitásunkat, logikus gondolkodásunkat és kézügyességünket részt véve különböző játékokban és feladatokban.

 

Az estét városlátogatással zártuk, majd a Hittudomány  Egyetem Andaházy kollégium/bentlakásában szálltunk meg. Bejártuk Debrecen központját, a kellemes időjárásnak köszönhetően különböző szabadtéri foglalkozásokat találtunk ki, fagyizókba látogattunk el. Valamint tettünk egy sétát a víztorony körül. Az elemi osztályosok különösen jól érezték magukat, mivel a városban a játszóterekből és játékboltokból nem volt hiány.

 

Kirándulásunk utolsó napján, vasárnap, az elhangzott ige: „A Krisztus békessége uralkodjék a szívetekben, hiszen erre vagytok elhíva egy testben, ezért legyetek háládatosak” Kol. 3,15 és magyarázatát forgatva a szívünkben, ellátogattunk az Aquaticum Mediterrán Élményfürdőbe, ahol elegendő időt kaptunk túltengő energiánk levezetésére.

A programot állatkert látogatással zártuk. Számos új állatfajt láttunk, kellemes meglepetésben részesültünk, mivel az állatok meglehetősen tiszta és jó körülmények között voltak elhelyezve. Megfigyelhettük, hogyan viselkednek gondozóikkal szemben. Meghatódtunk, hogy mennyire szoros és bizalmas kapcsolat alakult ki az állatok és a gondozóik között. Hazaúton különösen jó és meghitt hangulat lepte el a buszunkat. Ifjúsági énekeket hallgatva és szólamokba énekelve csodáltuk a tájat, valamint lelki, elvont beszélgetéseket folytattunk tanárainkkal és egymással is. Úgy érezzük ez a kirándulás meglehetősen összekovácsolta a kórust és ezáltal egy sokkal összetartóbb kis közösség lettünk. Köszönjük az Egységnap szervezőinek, valamint saját iskolánk igazgatójának és kísérőtanárainak, hogy egy ilyen felejthetetlen élményben lehetett részünk. Köszönettel, X. Beta osztály.