2023. november 10-12 között került megszervezésre Parajdon az “Urbán Andor” Református Konferenciaközpontban az immár lassan hagyományossá vált csapatépítő hétvégére a Marosvásárhelyi Református Kollégium pedagógusai számára. A képzés célja a nemzeti-keresztény értékrend elsajátítása és megerősítése egy dinamikusan fejlődő társadalomban, ahol nem egyszerű kihívás a pedagógusoknak szembenézni minden nap a fiatalok gondolkodásmenetével, elvárásaival, szemléleteivel. Ugyanakkor az összejövetel egy jó alkalom is a közösség építéshez is, hiszen hozzájárult a tanári kar közötti emberi kapcsolatok megerősítéséhez is.

 

Péntek délután a vacsorát megelőzve egy áhítat keretén belül hálát adtunk, hogy együtt lehetünk, majd szakmai megbeszélések következtek, amelyekről természetesen a jó hangulat sem hiányozhatott.

A szombati nap az előadások napja volt. A délelőtt folyamán, Ruszka Sándor kézdivásárhelyi lelkipásztor, az Erdélyi Református Egyházkerület Ifjúsági Szövetségének elnöke, a Kézdivásárhelyi “Csiha Kálmán” Református Kollégium volt iskolalelkésze tartott előadást arról, hogy az egyházi iskolákban mit is jelent a keresztény tanítás, illetve mitől lesz keresztény a keresztény tanítás. Az előadás végén egy érdekes beszélgetés alakult ki az előadó és a résztvevő pedagógusok között a keresztény nevelés nehézségéről, illetve a pedagógus szerepéről, mint emberi értékek közvetítője a diákok felé.

Ebéd után csapatépítő jákékkal kezdtük, amelyet Furó Félix, marosvásárhelyi egyetemi lelkész, a kollégiumunk iskolalelkésze irányított. A játék során rájöttünk arra, hogy mennyire nem kis feladat a diákok számára az, hogy nap, mint nap több órán megfeleljenek a pedagógusok elvárásainak, illetve otthon a szülőknek is.

A délutánt egy előadással zártuk, amely a mesterséges intelligenciáról szólt és annak hatásáról az ember életére, csecsemőkortól egészen az öregkorig. Elgondolkodva Furó Félix lelkész előadásán, megdöbbenve tapasztaltuk, hogy mennyire kivagyunk szolgálva a mesterséges intelligenciának, kezdve a szociális hálótól az okostelefonig, a kábeltévétől a telefonokon letöltött alkalmazásokig, illetve milyen nehéz is felvenni a lépést a ma fiataljaival.

Vacsora alkalmával ismét bebizonyítottuk, hogy egy csapatot alkotunk, közösen emlékeztünk/ünnepeltük meg azokat az eseményeket, amelyek egyes kollégák családi életében megtörténtek az elmúlt hónapok során.

A rendezvényt vasárnap reggel egy hálaadó áhítattal és reggelivel zártuk, majd mindenki visszatért a mindennapjaiban. Hétfőn iskola, és most még jobban tudatosult bennünk, hogy felkell készülni. Kiváló diákjaink elvárásainak megkell felelni…

A rendezvényt támogatta: