18. alkalommal rendezte meg Sátoraljaújhelyen a Rákóczi Szövetség a Kárpát-medencei középiskolás tábort, „Magyar tanárok és diákok találkozója a Magyar Kálvárián” címmel.

 

A tábor július 3. és 9. között valósul meg 71 középiskola 420 diákja és tanára részvételével. A 71 középiskola között 20 magyarországi, 33 erdélyi, 5 felvidéki, 2 délvidéki és 11 kárpátaljai intézmény szerepelt köztük a Marosvásárhelyi Református Kollégium három diákja.  A tábor célja a Kárpát-medencei magyar középiskolások kapcsolatépítésének elősegítse, valamint a magyar kultúra és identitás továbbadása, erősítése.

A rendezvény programjában előadás, csapatfeladat, felvidéki kirándulás, sport- és ügyességi verseny, színházi előadás, táncház, koncert, hegymászótúra volt található. A rendezvény előadói, vendégei között szerepelt:Rétvári Bence, államtitkár,Fazekas László, felvidéki református püspök,Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke,Nagy Bercel, a KEH igazgatója,Fűzfa Balázs, nyelvész,Gloviczki Eszter, orvos,Ablonczy Balázs, történész és mások.

A tábor ideje alatt diákjaink megmászták a Magyar Kálváriát Sátoraljaújhelyen, ellátogattak a füzéri várhoz, Felvidéki kiránduláson vettek részt (Kassa – Borsi – Dobóruszka - Nagyszelmenc), megnézték a sárospataki várat, illetve a pataki kollégium múzeumát meg könyvtárát, a széphalmi Magyar Nyelv Múzeumát. A tartalmas napok végén táncházak, koncertek voltak szervezve a tábor résztvevőinek.

A magyar kultúra és identitás továbbadása meg erősítése mellett a tábor  lehetőséget adott megismerkedni a Kárpát-Medence különböző iskoláiból érkező diákokkal, kapcsolatokat teremteni, barátságokat hozni létre.

 

Köszönjük a Rákóczi Szövetségnek a lehetőségért, hogy részt vehettünk ezen a rendezvényen.