Református Kollégium

Határtalanul Magyarország közepén...

2020. február 22-25 között osztályunk csapata részt vehetett a „Határtalanul” program keretein belül egy négy napos kiránduláson.

   Szombaton reggel 6 órakor volt az indulás Budapest felé. Mindenki fáradtan, de egyben nagyon izgatottan várta a 4 napos kirándulás programjait. Hosszas utazás után délután három órára megérkeztünk meg Budapestre, ahol elfoglaltuk a szállásunkat az Andrássy úton. Első programunk a Terror Háza meglátogatása volt, ami a XX-ik századi diktatúrák áldozatainak emlékére létrehozott múzeum. Nagyon érdekes dolgokat tudtunk meg, többek között azt, hogy Magyarországon is rengeteg áldozata volt a kommunista diktatúrának és eszközökben nem válogatva mindenkit figyeltek és mindenki ki volt szolgáltatva. A két órás tárlatvezetés után vacsora és szabadprogram következett Budapesten, amit megpróbáltunk maximálisan ki is használni.

Bővebben: Határtalanul Magyarország közepén...

Voltunk, láttunk, győztünk - kollégiumok közötti országos bibliaismereti verseny

Több hét tanulással és felkészítővel a hátunk mögött kis csapatunk február 7-én végre elindult Nagyvárad felé, hogy összemérjük tudásunkat más erdélyi kollégiumok diákjaival és hogy nem utolsó sorban találkozzunk a régi barátokkal és újakat ismerjünk meg. Már az utazás is jól telt, ám a megérkezés volt igazán örömteli. Vacsora után a helyi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium diákjai tartottak nekünk ismerkedős játékokat, melyek során nagyon sokat nevettünk. Az este hamar eltelt, mindenki beszélgetett, ismerkedett, nevetett s máris azon kaptuk magunkat hogy bizony aludnunk kellene, mert egy nehéz nap vár ránk másnap.

Bővebben: Voltunk, láttunk, győztünk - kollégiumok közötti országos bibliaismereti verseny

Nagykárolyban a Refi Színpad

A 2019. november 15-17-i hétvégét a Refi Színpad Nagykárolyban töltötte az Ifjúsági Színházi Napok Fesztiválján.
Péntek délután érkeztünk meg Károlyba, ahol részt vettünk az esemény megnyitóján, megcsodáltuk a felújított Károlyi kastélyt, majd az ottani művészeti iskola diákjai zenéltek nekünk. Másnap 4 román nyelvű és 3 magyar nyelvű (a negyedikek mi voltunk) előadás volt műsorra tűzve. Úgy gondolom, mindannyiunk nevében kijelenthetem hogy az előadások lenyűgőzőek voltak. Láttunk darabokat a szerelemről, a felnőtté válásról, a felelősség nem vállalásáról, az emberi kapcsolatok bonyolultságáról, és még sok másról.

Bővebben: Nagykárolyban a Refi Színpad

i-Tech workshopon a Refisek

2019. október 24-én a Marosvásárhelyi Református Kollégium XII. alfa osztálya részt vett a régi Kémiai Líceum épületében megrendezett i-Tech workshopon. Az eseményre különböző cégek, egyetemek és iskolák jöttek bemutatókat tartani innováció, technológia, oktatás, kutatás és okos ház mottóval. Így láthattuk például a Gyógyszerészeti Egyetem gyógyszer csomagoló gépét, az Avram Iancu Szakközépiskola által hozott varrógépet, betekintést nyerhettünk a robotika rejtelmeibe a Papiu Ilarian Líceum által épített kis robotokon keresztül, megcsodálhattuk a Bolyai Farkas Elméleti Líceum diákjai által hozott 3D-s nyomtatót, valamint előadásokat tartottak az Elektromaros Technológiai Líceum diákjai, az IFM, a Tehnológiai Egyetem, az Unirea Elméleti Líceum, az Accenture, az Arcal is.

Bővebben: i-Tech workshopon a Refisek