Református Kollégium

 2018. március 15-én az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Maros megyei szervezetének a szervezésében került sorra a marosvásárhelyi Petőfi-szobor előtti téren az 1848-1849-es szabadságharc 170-dik évfordulója tiszteletére szervezett megemlékezés. Ez alkalommal az ünnepi megemlékezésen a szervezők az ifjúságnak adtak lehetőséget, hogy átéljék a forradalom izgalmát és idézzék akkori eseményeit az egybegyűlteknek.

Az ünnepség nyitópontjában dr. Flender Gyöngyi, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának nevében felolvasta Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének ünnepi üzenetét. Őt követték a marosvásárhelyi ifjak: a Művészeti Líceum, a „Bolyai Farkas” Elméleti Líceum, a „Dr. Bernády György” Általános Iskola és a Református Kollégium diákjai.

 

Kollégiumunk diákjai a „Lészen ágyú” címmel rövid jelenetet mutattak be Sombori Sándor Gábor Áron című regényéből. A sepsiszentgyörgyi honvédelmi bizottság székházában tartott gyűlésen Gábor Áron megígérte, hogy lesz ágyú és muníció is, amennyi kell. A Petőfi-szobornál tartott rövid jelenet végén, kollégista diákjaink jelképesen meg is szólaltatták Gábor Áron ágyúját.

 

Az iskolások műsora után koszorúzásra került sor, ahol a Marosvásárhelyi Református Kollégium nevében koszorút helyezett el Márton Előd  iskolalelkész és Márton Csilla, magyar nyelv és irodalom szakos tanárnő, a Kollégium színi körének vezetőtanára.

Az ünnepség a nemzeti és a székely himnuszok eléneklésével zárult.