Református Kollégium

2018. március 16-án a Marosvásárhelyi Református Kollégium diáksága együtt emlékezett meg a nemzeti ünnepről a Balassagyarmati Mikszáth Kálmán középiskola diákjaival és kísérő pedagógusaival az iskola dísztermében szervezett ünnepi áhítat keretén belül.

Az ünnepséget Márton Előd iskolalelkész rövid áhítattal nyitotta meg, amelybe felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy 170 évvel ezelőtt, ha a márciusi ifjak mertek álmodni egy szebb jövőt, akkor nekünk is kötelességünk ugyanúgy cselekedni. A következőkben, Benedek Zsolt, a Marosvásárhelyi Református Kollégium igazgatója köszöntötte a vendégeket és a Refi diákságát, pedagógusait. Magyar-magyar összefogásra buzdította a jelenlévőket és arra, hogy mindenki a hazáját ne a földrajzi térképeken keresse, hanem valahol a szívében.

 

Az ünnepséget a „Bolyai Farkas” Elméleti Líceumból a „Telekiek unokái”, az „Örökségünk őrei” verseny győztes csapata folytatta, akik verses-zenés összeállítással mutatkoztak be.

Kacsó Nimród-Károly, IX beta osztályos tanuló, párjával Nyárád-menti muzsikára táncoltak, majd Márton Csilla, a Kollégium magyar nyelv és irodalom szakos tanárnő irányítása alatt a IX beta osztály tanulói előadták a „Lészen ágyú” rövid jelenetet Sombori Sándor Gábor Áron című regényéből.

 

A kórus hazafias és tavaszi dalokat énekelt, majd a diákság levonult az iskola udvarára, ahol megkoszorúzták Török János, a Kollégium egykori tanárának és Horváth Károly, egykori kollégista, székely vértanúknak állított emléktáblákat.

 

Az ünnepség a nemzeti és a székely himnuszok eléneklésével zárult.