Református Kollégium

 2018. április 13-15 között került megrendezésre a XIX. Bocskai István Református Műveltségi Vetélkedő a Pest megyei Halásztelken, melyen évről-évre képviseltetik magukat a IX-XII - es református kollégista diákok, akik hármas csapatokban mérik össze tudásukat a kiadott tananyagból. Idén 15 csapat, köztük a mi iskolánk csapata is, állt rajtvonalhoz, majd tett bizonyságot arról, hogy mi mindent sikerült elsajátítania a dualizmus kori Magyarország irodalmáról, egyháztörténetéről, történelméről, földrajzáról, biológiai és fizikai felfedezéseiről, valamint művészetéről.

A földrajzi távolság miatt, mi, marosvásárhelyi kollégisták már április 12-én délelőtt elindultunk úti célunk, Halásztelek felé kísérőtanárunkkal, Márton Előd iskolalelkésszel. A hosszas és fárasztó út után örömmel vettük tudomásul, hogy végre megérkeztünk. Sokat nem is időztünk, amint elértük az ágyat azonnal álomba szenderültünk. Másnap reggel arra ébredtünk, hogy megérkeztek a kézdivásárhelyi szobatársaink, ami azt jelentette, hogy most már lassan kezdetét veszi a programsorozat. Délelőtt gyorsan átvettük még az első fordulóra készített bemutatónkat, majd az ebéd után sikeresen be is mutattuk az 1896-os Millennium plakátját. Kis idő múlva átsétáltunk a közeli református templomba, ahol ünnepélyes nyitó istentiszteleten vehettünk részt. Ezt követte az ünnepi svédasztalos vacsora. Este táncházat szerveztek a rendezők, ahol csángó táncokkal folyt a hagyományőrzés. Szombaton már nagy volt a drukk. A reggeli áhítat után kezdetét is vette a verseny. Összesen 10 írásbeli feladatot kellett egy bizonyos időintervallum alatt megoldanunk, melyeket a választható feladatok bemutatása szakított meg. Miután megebédeltünk kihirdették az eredményeket. Iskolánk csapata bár nem került dobogós helyre, óriási tapasztalatokat szerzett.

A továbbiakban ellátogattunk Budapestre, ahol egy sétát tettünk a dualizmus kori nevezetességek körül, majd a Hauer Cukrászdában megízleltük a „100 éves krémes”-t.

Miután visszatértünk Halásztelekre és megvacsoráztunk, útra bocsátottuk szatmári testvéreinket és felkészültünk a másnapi utazásra. Vasárnap reggel 7:30-kor indultunk el Erdélyország felé. Csatlakoztak hozzánk kézdivásárhelyi társaink is.

 

            Hálásak vagyunk ezért a tapasztalatért, az együtt eltöltött időért és az újonnan született barátságokért. Adja az Isten, hogy még sok marosvásárhelyi refis diák tudja ezt az élményt megízlelni és töltekezni mindabból, amit ez a verseny, amit ezek a református szellemiségű együttlétek nyújtanak. Soli Deo Gloria!

                                                                                   Madaras Szilvia, XI. beta osztályos tanuló

A Kollégium csapatának az utazása a BGA Zrt. támogatásával jött létre.