Református Kollégium

A nyári vakáció harmadik hetének a végén, július 4-én, csütörtökön aprócska csapatunk útra kelt, hogy négy napot Hevesen az Eötvös József Református Oktatási Központ vendégségében tölthessen a Kárpátmedencei Református Középiskolák XXIV. találkozóján.

A hosszú és melegben való utazás után, bár kissé fáradtan, de az új élményekre készen csöppentünk bele a találkozó programjába, mely már az első pillanatokban csodálattal töltött el bennünket, hisz csodálatos volt, ahogyan több mint száz ajakról hangzott fel a dicsőítés. Vacsora után pedig meghallgathattuk Dsupin Pál és Csörgő-Herczeg László előadásában Arany János Daloskönyvét. A szállásra visszaérve, rövid ismerkedés után mindenki lefeküdt, hogy pihent lehessen a pénteki színes programra.

 

A reggeli áhítat után megtekinthettük a Hevesre és környékére jellemző hímzést és szövést a Háziipari Szövetkezet székhelyén.

 

Az ebéd után pedig Poroszlóra indultunk, hogy megtekinthessük az Ökocentrumot. A parkban tett séta után egy rövid filmben megtekinthettük a Tiszta-tó négy évszakban mutatott arcát, melyek közül a nyárit élőben is megcsodálhattuk a kilátóból s később csónakázás közben is.

Az iskolába visszaérve egy előadást hallhattunk a hevesi református közösség fejlődéséről és életéről, majd Kátai Zoltán előadásában históriás énekek voltak terítéken. Bár már későre járt, a programoknak még nem volt vége. A tábortűz után a résztvevők Jászapátin élvezhették az éjszakai strandolást.

A szombat is egy zsúfolt, ám annál érdekesebb napnak ígérkezett. Áhítattal kezdtünk Átányban a református templomban, majd egy előadás után megtekinthettük a helyi tájházakat is. Ebéd előtt az EJROK általános tagintézményének tanári zenekara örvendeztette meg a résztvevőket. Később újra buszba ültünk s elindultunk Egerbe. Az egri várban bemutatták, hogy kik és hogyan is védték a töröktől 1552-ben a várat. A szabad programot Eger főterén töltöttük, majd visszatértünk Hevesre hogy napzáróként megnézzük a Blaha Lujza Színjátszó Egyesület előadásában a "Kaviár" című komédiát.

Vasárnap visszatértünk az átányi református templomba, hogy ünnepélyes istentisztelet keretén belül zárhassuk a találkozót. Az együtt töltött napok vezérigéjét a szervezők a Zsoltárok könyve 100. részéből választották: "Mert jó az Úr, örökké megmarad kegyelme és hűséges nemzedékről nemzedékre" (5. vers). Azt hiszem az együtt töltött napok alatt mindannyian tapasztalhattuk ezt a jóságot és kegyelmet. Köszönjük a lehetőséget!

Simon Dorottya,

XI. beta

A református iskolák nyári találkozójára való kiutazást támogatta: