Református Kollégium

 2022. február 25-én, Budapesten a Szent-Margit Gimnáziumban kezdetét vette a Rákóczi Szövetség által szervezett Kárpát-medencei Középiskolás Vezetői Fórum. Iskolánkat Szász Iván és  Kecskés Ágota, X. osztályos diákok képviselték. A fórumot Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára nyitotta meg, majd Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke köszöntötte az ott lévőket.

Mindkét felszólaló kifejezte sajnálatát és együttérzését a kárpátaljai diákok és tanárkollégák nehéz helyzete miatt. A továbbiakban Wittmann Zsolt, a Mathias Corvinus Kollégium középiskolás programok koordinátora mutatta be az MCC-t, majd a jelenlévők premierként tekinthették meg a Koronatanú című dokumentumfilmet, megemlékezve ezzel a kommunizmus áldozataira is. A napi program ismerkedési csapatjátékok formájában zárult.

Másnap délelőtt a résztvevők előadásokon vettek részt, amelyek során bemutatták nekik a szövetség programjait és az ezek által nyújtott lehetőségeket, közönségtalálkozójuk volt a Hazajárok csapatával, majd Takaró Mihály irodalomtörténész előadásával fejezték be a délelőttöt. Ebéd után meglátogatták a Szent István Bazilikát és az Országházat, majd a napot egy esti hajókázással összekötött vacsorával fejezték be az Európa rendezvényhajón.

Vasárnap egy pódiumbeszélgetésen vettek részt, amely fiatalokról, értékekről, a tartós párkapcsolat titkairól, párkeresésről szólt. A beszélgetést Horváth Ágnes, a Kossuth Rádió szerkesztő-műsorvezetője vezette, meghívotjai pedig Hal Melinda klinikai szakpszichológus, az MCC Mindset Pszichológiai Iskola műhelyvezetője, Hegedűs Endre Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész és felesége, Hegedűs Katalin zongoraművész, karvezető voltak. A beszélgetés alatt a művész házaspár négykezes Mozart és Liszt darabokkal is megörvendeztette a jelenlévőket.

Köszönjük a Rákóczi Szövetségnek, hogy lehetőséget adott arra, hogy jelen legyünk, feltöltődjünk értékekkel, új barátságokat és kapcsolatokat teremtsünk.