Református Kollégium

A csapatépítésnek manapság nagy divatja van, mondhatnánk kissé fanyalogva, de valójában mindennapi életünkben, folyamatosan és gyorsan változó világunkban igen nagy szükség van az erős csapatszellemre, avagy reformátuskollégiumosan fogalmazva: a közösség erejére.

Meggyőződésem, hogy attól nevezhető korszerűnek az iskola, hogy nemcsak ismereteket ad át, nemcsak tájékozódni tanít meg az információrengetegben, és nemcsak a gondolkodási készséget fejleszti, hanem mindezek mellett közösséget épít, közösségi szellemet plántál el a gyerekek lelkében, ami azért fontos mert a föld és a világ jövője függ attól, hogy tudunk-e együtt gondolkodni, tervezni, dönteni, és tudunk-e egymásért felelősséget vállalni.

Ezen gondolatok indíttatásából szerveztük meg idén május 6–8 közötti hétvégén a Forcamp egyesület táborában, és a jól képzett trénerek vezetésével a Református Kollégium V. és VI. osztályainak csapatépítő táborunk. A gyerekek visszajelzése alapján örömmel nyugtázzuk, hogy igen jó ötletnek bizonyult!

Mivel táborunk a retro szellemében szerveződött, az utazást is a hajdani fiatalok szokásainak megfelelően vonattal bonyolítottuk le – és ezzel nemcsak a múltba tértünk vissza, hanem a jövő érdekében is kipróbáltuk azt a tömegközlekedési eszközt, mely a rengeteg gépkocsihoz mérten kevésbé szennyező és persze, csapatban most is jobb utazni, hiszen ezt az időt is beszélgetésekre és közös szórakozásra lehet fordítani.

Péntek este a Forcamp központjában remek vacsorával vártak – és ha már itt tartunk, akkor gyorsan el is mondom, hogy a menü végig tápláló, ízletes és házias volt! –, puliszkával és pörkölttel tankoltuk fel a kimerült kalóriakészletünket, amire igen nagy szükség volt, hiszen nem pihenéssel, hanem csapatépítő játékkal folytattuk az estét.

A szombati volt a full-akciós nap. Reggel zenére ébredtünk, kiadós reggeli után pedig kezdődött az egész napos tevékenység. Több órán át túráztunk, csodáltuk a Görgényi és a Kelemen havasok szépségét, ismerkedtünk a természet mindenféle egészséges és szépséges kincseiben, gombásztunk, edzettük teherbíró képességeinket. Láttunk vízesést, próbára tett a tavaszi eső, játszottunk, vetélkedtünk.

 

Persze, a buli – teljesen természetes módon – “mindent vitt”. És ez így jó! Mivel a retró jegyében szerveztük meg a tábort, már eleve otthonról retro cuccokkal felszerelkezve érkeztek, hiszen szombat esti buli zenei menüje is a retróra hajazott. Táncversenyt tartottunk, ahol a két osztály, mint valamiféle tehetségkutató versenyen méretkezett meg egymással. Színes, hangulatos, és ismerjük be: fergeteges buli kerekedett Maroshévizen.

 

Persze, ha megkérdezem a gyerekeket, zavarba jönnek attól, hogy a retro buli vagy a méta volt jobb, hiszen ez utóbbi nagyon régi sportjáték is teljesen lázba hozta a csapatokat vasárnap délelőtt. Talán köztudott, hogy több évszázadra visszatekintő csapatjátékról van szó, melynek közeli rokona a ma is ismert baseball vagy krikett.

Köszönet a szülőknek és a Forcamp egyesület trénereinek, nevezetesen Szász Szilárd osztályfőnöknek, Bartha Gergelynek, Major Zsófiának, Nagy Kincsőnek és Hámos Hunornak!

Felejthetetlen és repetára vár!

                                                                                    Gerendi Timea - Ramona